Doktorlar neden beyaz önlük giyiyor?
Dünyanın pek çok noktasında, doktorları beyaz önlükleri sayesinde hemen tanıyabilirsiniz. Peki ama doktorların ilk olarak ne zaman, neden ve nerede beyaz önlükler giymeye başladığını hiç merak ettiniz mi?
Beyaz önlüklerin on dokuzuncu yüzyılın sonlarında tıp uzmanları arasında giderek yaygınlaşmaya başladığı görülüyor. Bu dönemde mikrobiyal kontaminasyonun önemini daha fazla algılamaya başladık ve bu nedenle beyaz önlüklerin kullanılmaya başlanması, sağlık bakım ortamlarında temizlik ve saflığın sembolize edilmesine yardımcı olmuş olabilir.
Zaman geçtikçe bu klasik kıyafetler giderek doktorlar ve bilim insanlarıyla özdeş hale geldi. Öyle ki hastalar, beyaz önlüğü olmayan bir doktorun görüntüsüne tepki vermeye başladı. Örneğin 2017’de yapılan bir araştırma, ABD’de hastaneye başvuranların yarısından fazlasının doktorlarının ne giydiğine önem verdiğini, üçte birinden fazlasının ise hasta bakıcılarının kıyafetlerinin genel tedavi memnuniyetlerini etkilediğini söylediğini buldu.
Birleşik Krallık’ta tıp doktorları arasında 1991’de yapılan bir anket ise, beyaz önlük giymenin en yaygın nedeninin, meslektaşlar ve hastalar tarafından kolayca tanımlanabilmek olduğunu gösteriyordu. Diğer sebepler arasında, önlüğün ceplerinde eşya taşıyabilme ve “doktor statüsünü vurgulama” yer alıyordu.
Ancak 2007 yılında İngiliz hükümeti, sağlık çalışanlarının kıyafetlerine yapışan patojenlerin yayılmasını sınırlamak amacıyla tüm doktorların kollarının açıkta kalmasını zorunlu kılan tartışmalı bir “dirseğin altı çıplak” politikasını uygulamaya koydu. Bu kararla beraber uzun kollu beyaz önlük fiilen yasa dışı ilan edilmiş oldu ve Birleşik Krallık’taki hastanelerden kayboldu.
Ancak hastane içi enfeksiyonları sağlık görevlilerinin kıyafetleriyle ilişkilendiren sağlam kanıtların bulunmaması sebebiyle, tüm doktorlar bu karardan memnun değil. Bu nedenle bazı doktorlar, beyaz önlüğün geri dönmesine izin verilmesini talep ederek hükümetin kararını yoğun bir şekilde eleştirdi.