Ekonomi

Deveci Armut Hasadı Çiftçiyi Mutlu Etti

Deveci armudu yüzleri güldürdü

BURSA – Bursa’nın İnegöl ilçesinde deveci armut hasadına başlandı. Verimi düşük olan armut fiyatları çiftçileri sevindirdi.

İnegöl’ün Küçükyenice İlçesi’nde Deveci armut hasadını inceleyen Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, üreticilerle buluştu. İnegöl’de 14 bin 700 dekar alanda armut yetiştirildiğini söyleyen Lider Çelik, yağışlar ve çok sıcak hava nedeniyle verim düşüklüğüne rağmen iyi sonuçlar aldıklarını belirtti.

Basına açıklama yapan Önder Sezai Çelik, “Bugün armut hasadının yapıldığı Küçükyenice İlçesi’nde Halil İbrahim Özenç’in bahçesindeyiz. İlçede 14 bin 700 dekar alanda armut yetiştiriliyor” İnegöl.Diğer çeşitlerden sonra hasat edilen son armut Deveci armutudur.Şu anda hasadı yapılıyor.İnegöl’ümüze baktığınızda yaklaşık 90 bin ton armut üretiliyor.Ancak ülkemizin her yerinde olduğu gibi bu yıl da , özellikle 2 ay süren yağışlar ve ardından gelen yüksek sıcaklıklar nedeniyle rekoltelerimiz de düşük. Bu bahçe nispeten daha iyi görünüyor ama birçok bahçede verim düşmüş. Fiyatlardan da bahsedeyim; Geçen yıl 7 TL civarında olan deveci armutunun fiyatı bu yıl kalitesine ve çeşidine göre 14-17 TL civarında seyrediyor.Erkenci armutlara baktığınızda her ne kadar deveci armutları hepsinden daha lezzetli olsa da erkenci armuttur.”Fiyatlar daha uygundu. Deveci armutunun fiyatı 14-17 arasında değişmektedir. Rekolte düşüklüğü olmasaydı çiftçimiz bu yıl daha çok para kazanacak, daha çok memnun kalacaktı” diye konuştu.

İhracata ilişkin bilgi veren Çelik, “Armutlarımız da ihracata gidiyor ama aynı zamanda bu armutlar şu anda soğuk hava depolarına gidiyor. Bir taraftan Türkiye’nin çeşitli büyük şehirlerine tüketim amaçlı gidiyorlar ama aynı zamanda da bu armutlar soğuk hava depolarına gidiyor. Çoğunlukla soğuk hava depolarına gidiyorlar. Önümüzdeki dönemde ihracata da gidiyorlar” Şu anda buradan ihracatın da bir gideri var ama asıl önemli olan gelecekte ihracat. Dünyanın çeşitli ülkelerine armut ihraç ediyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu