Haber

İsrail ve Hamas 6 haftalık ateşkesin nihai taslağını görüşecek

Associated Press’in (AP) görüşmelerle ilgili doğrudan bilgi sahibi iki yetkiliye dayandırdığı raporuna göre, İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve tutukluların serbest bırakılmasını amaçlayan dolaylı görüşmelerde ‘nispeten önemli’ ilerleme kaydedildi.

İsminin gizli kalmasını isteyen üst düzey bir Mısırlı yetkili Katar Amerika Birleşik DevletleriBugün Kahire’de Türkiye ve İsrail’den temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda 6 haftalık ateşkes anlaşması üzerinde anlaşmaya varıldı. nihai taslağın hazırlanması“Odaklanacağını belirtti

Mısırlı yetkili, anlaşmaya varılması halinde tarafların kalıcı ateşkes için müzakerelere devam edeceğini garanti edeceğini belirtti.

İsmini yeniden vermek istemeyen Kahire’deki Batılı bir diplomat, 6 haftalık bir anlaşmanın masada olduğunu ancak kesin bir anlaşma için hâlâ daha fazla çabaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bugün söz konusu diplomat Kahire’de toplantı yapılacak6 haftalık bir ateşkes üzerinde anlaşmak ve nihai bir ateşkes anlaşması için müzakerelere başlamak için kalan boşlukların kapatılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

İsrail ile Hamas arasında yeni bir esir değişimine yönelik müzakereler kapsamında 28 Ocak’ta Fransa’nın başkenti Paris’te görüşmeler yapıldı.

tanışmak ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Bill BurnsKatar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Thanive Mısır İstihbarat Lideri Abbas Kamil de katıldı.

7 Şubat’ta Paris’te yapılan görüşmelerin ardından Hamas, üç aşamalı bir esir değişimi ve ateşkes öngören bir plan sundu.

Netanyahu ise 8 Şubat’ta düzenlediği basın toplantısında Hamas’ın teklifini reddederek, orduya Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine saldırı hazırlığı emri verdiklerini söyledi.

Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında esir değişimi ve ateşkese yönelik dolaylı görüşmelerin bugün Kahire’de devam edeceği bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu