Haber

İtalya’da Türk vatandaşına ‘insan ticareti’ suçlamasıyla hapis cezası

İtalya’da, Çeşme’den yola çıktıktan sonra 26 Şubat 2023’te İtalya açıklarında batan ve en az 94 kişinin ölümüne neden olan mülteci teknesiyle ilgili dava kapsamında Türk vatandaşı Gün Ufuk’a 20 yıl hapis cezası verildi.

‘MÜLTECİLERE YARDIM ETMEDEN KAÇTI’

Crotone kentindeki hakim, Gün Ufuk’un insan ticareti şebekesinin örgütleyicilerinden biri olduğunu belirterek, 3 milyon euro para cezası verdi. Ufuk’un kullandığı iddia edilen tekne, İtalya’nın güneyindeki Cutro sahili açıklarında fırtına nedeniyle tahrip oldu. Ufuk suçlamaları reddetti ve siyasi nedenlerden dolayı Türkiye’den kaçtığını iddia etti. BBC Türkçe’nin haberine göre, olayın ardından botu kullanıp mültecilere yardım etmeyerek kaçtığı iddia edilen Ufuk Gün, geçen yıl Avusturya’da yakalanmıştı.

Batan tekneden sağ kurtulanların verdiği ifadeye göre, 22 Şubat’ta Çeşme açıklarından yola çıkan teknede 4 insan kaçakçısı vardı. İtalyan basınında yer alan habere göre, Sami Fuat adında bir Türk vatandaşı daha vardı. İlk aşamada gözaltına alınanlar arasında. Elde edilen telefon görüntülerinde Ufuk Gün’ün tekneyi kullandığı görüldü.

‘GÜNAH KEÇİSİ’ İLAN EDİLDİĞİNİ SÖYLEDİ

Habere göre batan tekneden sağ kurtulan kişiler de ifadelerinde tekneyi Ufuk Gün’ün kullandığını ve tekne batarken göçmenlere yardım etmeden kaçtığını belirtti. İtalya tekneye müdahaleyi geciktirmekle suçlanırken, hükümet sorumluluğun Avrupa Birliği sınır güvenlik birimi Frontex’e ve “insan kaçakçılarına” ait olduğunu savundu. Ufuk’un avukatı Salvatore Falcone de müvekkilinin kazaya müdahale edemeyen yetkililer tarafından “günah keçisi” ilan edildiğini iddia etti.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

golkoyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu