Haber

Sarıkamış şehitleri anıldı

Rus savaşı sırasında Allahuekber Dağları’nı geçmeye çalışırken donarak ölen askerler Erzurum’un Şenkaya ilçesine bağlı Gaziler Mahallesi’nde düzenlenen törenle anıldı.

Birinci Dünya Savaşı’nda Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun Rus topraklarını kurtarmak için başlattığı ve binlerce askerin şehit olduğu Sarıkamış Harekatı’nın 108. yıl dönümü dolayısıyla Şenkaya’da anma programı düzenlendi. Meslek. Gaziler Mahallesi Allahukber Şehitler Meydanı’nda düzenlenen törene protokol, askerler, izciler ve halk katıldı. Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının temsilinin ardından temsili bayrak töreni düzenlendi. Şenkaya Jandarma Komando Komutanlığı’nda dönemin askeri kıyafetlerini giyen bir asker, bayrağı getirip temsilen başka bir askere teslim etti. Bir askerin bayrağı kaldırmasının ardından köy camisinde ezan okundu. Askerlerin saygı duruşunda bulunduğu törende öğrencilerden oluşan koro Sarıkamış türkülerini seslendirdi.

Etkinlik, Bardız köyündeki Allahuekber Şehitler Meydanı’nda devam etti. Erzurum Valisi Okay Memiş burada yaptığı konuşmada, “Şehadetlerinin yıl dönümlerinde, başta Bardız şehitlerimiz olmak üzere kanlarıyla bu toprakları vatan kılan tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz minnet ve rahmetle anıyoruz. 108 yıl önce dünya tarihinin en büyük itaat destanına tanık olduk.Bu topraklarda büyük bir heyecan yaşandı.93 Harbi’nden sonra alınan vatan topraklarına ilk kez Türk askeri girdi. O askerin gelişinde yollar cennet bahçeleri gibi gül kokuyordu.Dünyanın en büyük ‘İtaat Destanı’ bu topraklarda yazıldı.Bizler burada o destanı yazan yiğitleri anmak için toplandık.O yiğitlerin cesetleri yere düşenler bu topraklara atılan türk milletinin perçinleridir.dünya durdukça bu milletin var olacağının göstergesidir.onları allahuekber dağlarına götüren ateş onlardır. Bugün sınırda ve ötesinde onların torunlarının kanını ısıtan aynı duygu. Bu duygu elbette imandır, imandır. ve kalplerinde vata O’nun sevgisinin ateşiydi. Ne mutlu ki onların torunlarıyız. Dünyanın hiçbir ordusu kahraman Türk ordusu kadar ısrarcı, pervasız, dayanıklı ve itaatkar değildir” dedi.

Törenin ardından Sarıkamış Harekatı’nda Allahuekber Dağları’nda şehit olan askerlerin mezarlarının bulunduğu Bardız Yaylası’ndaki şehitlik de ziyaret edildi. Etkinliğe katılan komandolar ve Türkiye İzcilik Federasyonu izcileri, Allahuekber Dağları’ndaki şehitlikte Sarıkamış Şehitleri için iki günlük nöbet tutacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu