Haber

TİP, ayrı liste kararını savundu: ‘Keşke daha çok yerde seçim yapsaydık’

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, “Türkiye İşçi Partisi seçimlere girdi diye muhalefetten milletvekili kaybı hiçbir zaman olmamıştır” iddiasında bulundu.

Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi olan ancak kendi listesiyle 49 ilde seçime katılan TİP, resmi olmayan sonuçlara göre seçimlerde oyların yüzde 1,73’ünü alarak dört milletvekili çıkardı. İstanbul 1. Bölge’den Sera Kadıgil, 2. Bölge’den Ahmet Şık, 3. Bölge’den Erkan Baş; Gezi Davası zanlısı olarak tutuklu bulunan Can Atalay, Hatay Milletvekili seçildi.

TİP’in ana gövdesi Yeşil Sol Parti olan Emek ve Özgürlük İttifakı’na katılmasına rağmen 49 ilde kendi listeleriyle seçime girme kararı ittifak içinde tartışma yarattı. Seçim sonuçlarının ardından sosyal medyada TİP’in stratejisine ilişkin tartışmalar yeniden yoğunlaştı. Peki TİP seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyor?

BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici’ye açıklamalarda bulunan TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, parti özelinde seçim sonuçlarını değerlendirdiğinde başarılı olduklarını savundu: “Birinci hedef, bir sosyalist partinin, bir işçi partisinin kendi partisine yardım etmesidir. oylar 60 yıllık yok oluştan sonra barajı geçer tabi. İttifakın desteğiyle ama aldığı oylarla meclise milletvekili gönderecekti. Öncelikli hedefimiz Türkiye’de ‘Ben sosyalist bir partiye oy veriyorum’ diyen yüzbinlerce insanın güvenini kazanmaktı. Bu açıdan Türkiye İşçi Partisi’nin milletvekili seçme ve bir milyona yakın kişinin desteğini alma anlamında önemli bir iş başardığını görüyoruz.”

‘HİÇBİR AVUKAT KAYBI HİÇBİR ŞEKİLDE OLMADI’

TİP’e ilişkin bazı çevrelerin dile getirdiği “Ayrı listeyle girmek muhalefetin oylarını böler, muhalefete az, AKP’ye çok milletvekil verir” gibi eleştirilerin sorulduğu Ergün, ortadaki bilgi bu eleştirileri haksız çıkarıyor:
“Türkiye Kurmay Partisi her yerde seçime girdiği için muhalefetten ille de rastgele bir milletvekili kaybı olmamıştır. Türk Kurmay Partisi bu seçime rastgele bir partinin listelerinden girmiş olsaydı, bu heyecan, bu umut, bu 1 milyon takviye ortaya çıkmazdı.Siyaset böyle bir karmaşa yani Türkiye İşçi Partisi’nin oylarını hiçbir seçim bölgesinde organik olarak bir partiye katamazsınız.Böyle matematik olmaz, böyle siyaset olmaz, böyle sosyoloji olmaz. .Diyelim ki çeşitli seçim bölgelerindeki tüm oylarımızı sadece Adana’ya topluyoruz.Tekrar bakacağım ama başka hiçbir yerde ‘TİP oyununu ekleyince bir artısı oldu’ diyebileceğimiz bir örnek yok. burada bir milletvekili var.’”

‘TÜRÜNE DOKUNMAK TAVSİYE EDİLMİŞTİR’

Ergün, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın TİP’in önemli gördüğü bazı yerlerde ne temsilci seçebildiğini ne de temsilci sayısını artırabildiğini ancak muhalefete zarar vermemek adına aday göstermediğini de savundu.

Ergün, “16 civarında yer vardı. Bunlar çok önemli seçim bölgeleriydi. Hepsiyle ilgili çok detaylı çalışmalarımız oldu ve bunlar Emek ve Özgürlük İttifakı’nda uzun uzadıya ve çok kapsamlı bir şekilde tartışıldı. Ankara 1.’deyiz. Bölge İzmir 1.Bölgede kaybetme ihtimalini veya yeni vekalete engel olma ihtimalini gördük ve Manisa,Aydın,Bursa 2.Bölge,Gaziantep,Kocaeli’de çekildik.Fakat burada Kocaeli hariç TIP’in geri çekilmesi herhangi bir fayda sağlamadı.”

‘BUNUN HESABINI BİRİLERİ VERMELİ’

Ergün, seçim döneminde “oyları bölüştüklerine” yönelik eleştiriler üzerine bir karalama kampanyasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Üç seçim çevresinde; İstanbul 1. Bölge, İzmir 2. Bölge ve Antalya’da çok küçük farklarla AKP ve MHP bu manipülasyon sayesinde vekil kazanmış görünüyor. Şimdi burada sormak gerekiyor. Kim kaybetti? TİP’in orada temsilci çıkarmaya çok yaklaştığını gördük ama bu manipülasyon sosyalist bir parti olan TİP’e vekil kaybettirdi. Ama AKP ve MHP tarafını kazandı. Bunun hesabını artık birilerinin vermesi gerekiyor. Hatay ve Muğla örneklerini vereyim. Türkiye İşçi Partisi’nin Hatay’da belki on, on beş bin, yirmi bin oyu daha olsaydı ikinci milletvekili seçilecekti. Mesela Hatay’da kimin oyu boşa gidiyor? Aydın’da Türkiye İşçi Partisi müttefiklerine ve dostlarına, “Tamam arkadaşlar biz buradan çekileceğiz ama bakın belki Türkiye İşçi Partisi’ne girersek oradan bir milletvekili çıkarabiliriz” dedi. Şimdi TYPE olarak yanlış mı söyledik? Neticede şu anda Aydın’dan vekil çıkarılamadı.”

‘AYRI AYRI GİRMEK MUHALEFET CEPHESİNE DAHA FAZLA KİŞİ GETİRDİ’

Oylarının çok farklı seçmen gruplarından geldiğini belirten Ergün, oyların yüzde 20’sini sağ tabandan aldıklarını iddia etti.
Bütün bunları değerlendirdiklerinde seçimlere ayrı ayrı girmenin doğru bir karar olduğunu gördüklerini belirten Ergün, “Keşke TİP daha çok yere girseydi” dedi:
“Bu tabloya baktığımızda Türkiye İşçi Partisi’nin seçimlere farklı girmesinin muhalefet cephesine daha çok insanı getirdiğini açıkça görüyoruz. Hatta keşke Türkiye Kurmay Partisi daha çok yere girseydi de AKP ve MHP’den milletvekili kazanma şansımız olsaydı oralarda. Keşke bunu yapabilsek.”
TİP Genel Başkan Yardımcısı, hem az farkla milletvekili seçemedikleri yerlerde, hem de deprem yaşayan iller ile bazı Doğu illerinde seçim sonuçlarındaki tutarsızlıkları kontrol ettiklerini ve seçim sonuçlarındaki tutarsızlıkları kontrol ettiklerini söyledi. itirazlarını buna göre yapacaklardır.

‘BİRBİRİNİ KIRMADAN DEĞERLENDİRME’

Ergün, Emek ve Özgürlük İttifakı bünyesinde seçim sonuçlarını değerlendirirken farklı liste konusunu tartışıp görüşmeyeceklerine ilişkin şunları söyledi:
“Elbette bizim sol sosyalist geleneğimizde bir eleştiri ve özeleştiri kültürü var. O bağlamda ‘Nerede hata yaptık’ dedim. Nerede ve nasıl yapabiliriz? Muğla’da veya Aydın’da nasıl vekil alabiliriz? İzmir ve Ankara’ya nasıl daha fazla milletvekili getirebiliriz?’ Mutlaka bir değerlendirme olacağını düşünüyorum. Bu konuyu kapsamlı bir şekilde ele alacağız. Dostça, müttefikçe, birbirimizi kırmadan bir değerlendirme elbette olacak” dedi.
Ergün, güçlerini önümüzdeki ikinci tip Cumhurbaşkanlığı seçimlerine harcayacaklarını belirterek, “Şu anda Türkiye’nin en önemli sorunu halen ve hala saray rejiminden kurtulmaktır. Bunun için elimizden geldiğince enerji ve güç harcayacağız. Geriye kalan 14 günde olduğu gibi AKP – MHP ittifakından kurtulmak isteyenler, tüm güçler var gücüyle mücadele etmelidir.” (HABER MERKEZİ)

incirliovaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu