Yaşam

Bebek Kakası Neden Çok Kokar?

Bebekler sevimlidir, ancak sonrasında temizlik yapmak her zaman eğlenceli değildir. Bebek bezini değiştirirken burun mandalı takmayı düşündüyseniz, yalnız değilsiniz. Bebek kakası neden bu kadar kötü kokar?

Bebek kakasının kokup kokmaması bebeğin neyle beslendiğine bağlıdır. Genel olarak, sadece anne sütü ile beslenen 6 aydan küçük bebekler, formül mama ile beslenen bebeklerden farklı bir renge ve kıvama – ve daha az kokuya – sahip olacaktır.

Bunun nedeni, mamaların bebekler için sindiriminin daha zor ve zaman alıcı olmasıdır. Ancak bebekler başka yiyecekler yemeye başladıkça kakalarının kokusu daha güçlü ve daha çeşitli hale gelecektir.

Bebeğinizin kakasının kokusu da bir başka değerli faktörden etkilenir: sevgili annemiz.

Bebekler doğduklarında, doğum kanalında doğal olarak bulunan yüzlerce bakteriye maruz kalırlar. Ayrıca annenin sindirim sisteminden gelen faydalı bakteriler anne sütünde bulunur ve emzirme sırasında bebeğe geçer. Bakteriler daha sonra bebeğe geçerek sindirim sisteminde yer alırlar.

Bu bakteriler ömür boyu bebekte kalacaktır.

Üstelik bu özel bakteri kokteyli bebeğin sindirimini doğrudan etkiler; bakteri ne kadar verimsizse, bir kişinin bağırsak hareketleri hayatı boyunca o kadar kötü kokulu olacaktır.

Görünüşe göre sezaryen ve formül besleme, bebeğin “iyi” sindirim bakterilerini almasını engelleyebilir. Sezaryen ile doğan bebekler vajinal yoldan geçmediği için anne bakterisine maruz kalmazlar.

Bir çalışma, sezaryen ile doğan bebeklerin daha az bakteri suşuna ve daha az makul derecede faydalı bakteri suşuna sahip olduğunu buldu. Bazı durumlarda bakteri türlerinin tamamen yok edildiği görülmüştür. Anne sütü yerine mamayla beslenen bebeklerde ayrıca daha az bakteri türü vardı ve alerjilerin başlamasıyla ilişkili bir bakteri olan Clostridium difficile seviyeleri daha yüksekti.

Sezaryen bulgularında kayda değer istisnalar var mı? Acil sezaryen ile doğan bebekler. Bu bebekler, şu anda tam olarak anlaşılamayan nedenlerle vajinal yolla doğanlara kıyasla daha yüksek bir bakteri çeşitliliği gösterdi.

Vajinal doğum sezaryenden önce başladığı için bebeklerin hala yararlı bakterilere maruz kaldığı öne sürülmüştür. Sindirimi daha verimli hale getirmek için tasarlanan bu faydalı bakteriler, bebeğinizin kakasının ne kadar kötü kokacağını etkiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu