Ekonomi

Bolu’da Ekolojik Tarım Projesi Hayata Geçirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle yürütülen ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen 7,2 milyon dolar bütçeli ekolojik tarım projesi Bolu’da hayata geçirildi, pilot il olarak belirlendi.

FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle ‘Ekosistem Odaklı Gıda Üretiminin Teşviki Yoluyla Agroekolojik (Ekolojik Tarım) Yönetim Sisteminin İyileştirilmesi’ projesini pilot il Bolu’da hayata geçirdi. GEF tarafından finanse edilen 7,2 milyon dolar bütçeli ekolojik tarım projesi, bölgenin toprak dokusuna uygun tohum ve yöntemlerle sürdürülebilir tarımın, sağlıklı ve erişilebilir üretimin sağlanmasını hedefliyor. Türkiye’deki çevre odaklı üretim sistemine rol model olması planlanan projede saha çalışmalarının ilk aşaması başladı. Bolu’daki saha ziyareti öncesinde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya Ar, il müdürlüğü çalışanları, FAO Tarım Uzmanı Fazıl Intentionli, Tarla Bitkileri Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Hümeyra Yaman ve enstitüden uzmanlar katıldı. Toplantıda FAO ekibi tarafından projenin amaçları ve beklenen sonuçları aktarılarak, yapılacak uygulama ve gösterimlere ilişkin değerlendirme ve istişarelerde bulunuldu.

Projenin, yaklaşık 50 bin dekar alanda çevreye duyarlı ekolojik tarım yöntemleriyle sağlıklı gıda üretimi için üretici kapasitelerini artırmayı ve beslenme ihtiyaçlarının güvenli bir şekilde teminine katkı sağlamayı amaçladığı belirtildi. Ayrıca Bolu’da agroekolojik üretim modeliyle duyarlı bir üretim modeli oluşturularak deneyimlerin Orta Asya ülkeleriyle paylaşılabileceği vurgulandı. Saha ziyaretleri sırasında sergilenecek alanlar noktasal olarak belirlendi, toprak analiz sonuçlarına göre dikilecek uygun bitki türü ve çeşitleri için değerlendirmeler yapıldı. Proje kapsamında oluşturulacak demontajlar ve ekilecek ürün ve çeşitler Prof. Dr. tarafından sunulacak. Erhan Akça liderliğindeki FAO grubu tarafından verilen toprak numunelerinin alınmasına ilişkin uygulamalı eğitim sonucunda alınan toprak örnekleri ve bakanlık uzmanlarından oluşan heyet, yaptıkları analizler doğrultusunda belirlendi.

Bolu’da sürdürülebilir tarım ilkelerinin yaygınlaştırılmasını amaçlayan proje, ekosistem odaklı gıda üretim modelinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışacak. Projeyle küçük ölçekli tarım işletmelerinin güçlendirilmesi, doğal kaynakların korunmasına yönelik ekolojik tarımsal üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve yerel tarım ürünlerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Proje, Türkiye’de entegre ve kapsamlı bir agroekolojik yönetim stratejisi geliştirilmesinin önünü açmayı ve çevre, doğa, iklim değişikliği ve tarımsal uygulamalar arasındaki etkileşimleri dikkate alarak tarımsal ekosistemlerin daha sürdürülebilir ve verimli yönetimi için entegre bir yaklaşımın uygulanmasının önünü açmayı amaçlıyor.

muratpasaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu