Teknoloji

Evcil Hayvanların Kelimenin Tam anlamıyla Konuşmasını Sağlayan Sesli Komut Düğmeleri Gerçekten Çalışıyor mu?

Tarihte ilk evcilleştirilen hayvan köpekler En yakın dostlarımızdan biri olan kediler de pek çok hayvanseverin benimsediği ve birlikte yaşamaktan keyif aldığı hayvanlar arasında yer alıyor. Bu pati dostlarımız Çünkü onlar duygusal yaratıklardır.Sahipleriyle derin bir bağ kurabilirler.

Onlarla bağlantı kurmanın birçok farklı yolu vardır ve bazen “Keşke konuşabilselerdi!” söyleyebiliriz. Bu noktada sesli komut düğmeleri, Bu her ne kadar ihtiyaçlarımızı tam olarak karşılamasa da bazen etkili olabiliyor. Peki bu tuşlar gerçekten işe yarıyor mu?

Öncelikle köpek düğmelerinin nasıl çalıştığına bakalım.

Köpek düğmelerinin çalışma mantığı aslında çok kolay.Köpeğimizin uymasını istediğimiz komutu butonlara yazıyoruz. Sesli olarak kaydediyoruz ve düğmeye her bastığımızda kaydettiğimiz ses çalınır. Bu düğmeler genellikle yuvarlak, renkli ve köpeklerin dikkatini çekebilirFarklı şekillerde gelirler.

Elbette hiçbir köpek bu komutlara uyamaz. kendi kendine öğrenmez . Köpek sahiplerinin köpeklerini çeşitli oyuncak ve ikramlarla eğitmeleri gerekir. Köpeklerin komutları öğrenmesi köpeğin cinsine bağlıdır. köpek sahibinin istikrarına kadarçeşitli faktörlere sahiptir.

Bu bakımdan sosyal medyada viral olan ve pek çok kişinin dikkatini çekmeyi başaran köpek: Bunny.

  • Resim açılmazsa BuradaTıklayabilirsiniz.

TikTok’un konuşan köpeğiBunny olarak bilinen Bunny adlı bir köpek, çoban köpeği ve Kaniş ırkının bir karışımıdır. Sheepadoodle.

Tavşan, Birçok komutu algılayabilir ve hatta sahibi Alexis Devine ile iletişime geçebilecek gibi görünüyor. Bunny’nin birden fazla ses düğmesi vardır ve bu düğmeler sayesinde Devine ile konuşabilir.

Alexis Devine, Bunny’yi evlat edinmeden önce köpek eğitimi ve iletişimO sırada araştırma yaptı ve konuşma terapisiçeşitli çalışmalara ilgi duyuyor Christina Açlıksosyal medya hesaplarına rastladım.

Açlık, kendi köpeği Stella kelime dağarcığınızNasıl geliştiğini ve genişlediğini gösteren gönderiler paylaştı ve çok geçmeden Devine’nin dikkatini çekti.

Christina Hunger, 2018 yılında Stella’yı sahiplendiğinde dikkatini çeken bir durumla karşılaştı.

Açlık, Stella’yı henüz köpek yavrusu iken sahiplendi. Köpeğini sahiplendikten sonra hareketlerini gözlemleyen Hunger, Stella’nın iletişim becerisinden etkilendi. küçük çocukların becerileriarasında büyük bir tane benzerlikOlduğunu anlar.

Tabii ki, küçük çocukların kelimeleri sınırlı.Çocuklar kelimeleri yüksek sesle söylemeye başlamadan önce, jestlerimiz ve yüz ifadelerimiz Bunu algılarlar ve Hunger yavru köpeklerin de bu şekilde kelimeleri öğrenebileceğini düşünür ve Stella’yı eğitmeye başlar. Elbette konuşma terapisti olan Hunger’ın bu konuda söz hakkı yok. Mesleğine büyük katkısı var.

50’den fazla kelimeyi algılayabilen köpek: Stella

Hunger, Stella’yı eğitirken vermek istediği komutu söylüyor ve hızlı bir şekilde ilgili komutun peşinden gidiyor. Konuşma tuşuna basıyor. Elbette bu düğmeler köpeğinizin ulaşabileceği ve dikkatini çekebileceği yerlere konumlandırılmıştır. Eğitiminin ardından Stella 50’den fazla kelime öğrendimAçlığa istediğini butona basarak anlatabilir.

Peki Açlık bunu nasıl başardı?

Christina Hunger, birkaç yıldır konuşma yeteneğini kazanmakta zorluk çeken çocuklara yöneliktir. AAC teknolojisine başvurdu.Bu teknolojiye sahip cihazlar, özellikle nesneleri tanıyan ancak Konuşmakta güçlük çeken çocuklar Konuşmak için kullanılır. Çeşitli görsellere dokunduğunuzda görselin ne olduğunu görebilirsiniz. sesli olarak yanıtlanırve çocuklar bu şekilde yeni kelimeler öğrenebilirler.

Açlık bu sistem yavru köpekler Denemek istedi. Ona göre çocuklar ilk başta konuşma yeteneğine sahip değilken köpekler de aynı durumdan muzdariptir. Neden denemiyorsunuz?

Sadece köpeklerin değil, kedilerin de bizimle gerçekten iletişim kurup iletişim kurmadığı merak konusu.

Şimdi kedileri ele alalım. Halklar Kediler binlerce yıldır dostturHer ne kadar kamuoyunda bazı kişiler tarafından nankör olarak bilinseler de, özellikle Webtekno grubu olarak bu suçlamaları görmezden geliyoruz. Biz kedileri çok seviyoruz.

Evimizdeki kanepelere yerleşen ve en yakın dostlarımız olan vahşi kediler belirli hareketler, Bize bazı duygularını anlatıyor. Örneğin gözlerini yavaşça kırpıştırarak,bize sessizce “Seni seviyorum.”söylediklerini ve kuyruklarıyla birlikte patilerini de saklıyorlar, Bu onların bir tehlike gördüklerini gösterir.

Birçoğumuz bu ikonik kedi hareketlerini biliyorduk ancak bazı çalışmalarda kediler özellikle sahipleriyleİletişim kurabildikleri görüldü.

Hayvan BilişiDergide yayınlanan makaleye göre kediler, belli bir ses tonuylane söylendiğini anlayabilir ve tepki verebilir.Fransa’da yapılan bu çalışma hakkında yazılı makale buradanUlaşabilirsin.

çoğunlukla kediler Yüksek perdeli ve tekrarlayan sesler Onu çıkarıyorlar. Kedileri seven birçok insan, ister uzun süredir kedi sahibi olsun, ister sokak kedisi görmüş olsun; kaçınılmaz olarak kediler yüksek perdeden bir sesle sevebilir. Tıpkı bir bebeği sevdiğimiz gibi tatlı konuşmalıyız.

Yukarıda bahsettiğimiz yazıda ne dediğimizi anlamanız için kedilerle ilgili biraz bilgi var. onların dilinden konuşmamız gerek. Kediler, bir yetişkinle konuşurken sesimizin tonu ile normalden biraz daha yüksek çıkan sesleri ayırt edebilirler. Her şeyden önce sahiplerinin sesini anlarlar ve Onlara tepki gösteriyorlar. Ayrıca kediler köpeklere göre daha az bilinmesine rağmen, Ses düğmeleriyle konuşabilmeolası.

TikTok’ta meşhur olan ve tıpkı insan gibi kısa tepkiler veren turuncu kedi:Cooter

  • Video açılmazsa BuradaTıklayabilirsiniz.

TikToker Mason Adams’ın yıllardır bir kedisi var Cooter İle yaşıyordu. Kedisiyle sanki bir yetişkinle konuşuyormuş gibi sohbet ediyor ve kedisinin miyavlamasını diyaloğa dönüştürüyor.

Tabii ki bu esprili bir şekildeAncak Cooter’dan da gördüğümüz gibi kediler söylediğimiz şeylere net bir şekilde tepki verebiliyor.

Şimdi konumuza dönelim. Köpekler bizimle bu iletişim şekliyle konuşabilir mi?

Pennsylvania Üniversitesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra Çalışan Köpek Merkezi’nde araştırmacı olarak çalışmaya başladı. Clara Wilson, Bu konuyu herkesin anlayabileceği bir dille anlatıyor. Wilson’a göre köpekler nesnelerle ve kişinin hareketleriyle eşleşir. Jestlere ve yüz ifadelerine anlam verir.

Köpekler her hareketimizi çıkardığımız seslerle birleştirerek onları anlamlandırmaya çalışırlar, bu da köpeklerin komutları çabuk öğrenmesini sağlar. Kuyu vücut dilibu bahiste önemli bir rol oynar.

Köpeklerin komutları öğrenmesinde bir diğer büyük faktör de Edimsel koşullanma. Bu şartlanma türünde ödül ve ceza sistemi uygulanır; Köpekler verilen emre uymaları durumunda ödüllendirilir, uymamaları durumunda ise cezalandırılırlar. Bu cezalar gayet doğal. Bunlar hatırlatmadır, uyarıdır ve zararsız cezadır.

kediler hakkında yapılmış araştırma biraz sınırlı Ancak köpeklerin sahipleriyle iletişim kurabildikleri aşikardır. Sonuç olarak köpeklerin bizimle düğmeler aracılığıyla iletişim kurabilmesi için öncelikle beden dilimizi etkili bir şekilde kullanmamız gerekiyor.

Daha önce içeriğimizde de belirttiğimiz gibi; Köpeğin cinsi, motivasyonu, yaşam koşulları ve Sahibinin bu bahsi yapma isteğiOldukça değerli.

Kaynaklar: Washington Post, The New York Times, Rover, The Conversation, Scientific American, Animal Cognition

Evcil hayvanlarla ilgili diğer içeriğimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu