Haber

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremzedeleri evlerinden çıkarma kararına sert tepki

Karabağlar Yaşar Kemal Mahallesi 6004 Sokak’ta Uzundere konutları olarak bilinen belediyeye ait bazı daireler, Seferihisar’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından yıkılan veya ağır hasar gören binalarda kiracı olarak yaşayan depremzedelere geçici olarak tahsis edildi. merkez üssü.

Geçen yıl geçici ikamet süresinin bir yıl daha uzatılmasının ardından konutların satılması kararının ardından depremzedelere 31 Mayıs 2023 tarihine kadar konutların boşaltılması gerektiğine dair tebligat gönderildi.

Dairelerde oturan bazı depremzedeler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Emlak İdaresi Başkanlığı’nın gönderdiği tahliye ihbarına tepki göstererek oturdukları binanın önünde meydana geldi.

Burada gazetecilere açıklama yapan depremzedelerden Şerife Koşar, Büyükşehir Belediyesi’nin onları bu konutlara yerleştirirken TOKİ üslerinde uygun koşullarda satacağının sözünü verdiğini, kendilerinin de iddia etti. daha sonra böyle bir açıklama yapmadılar.

AK PARTİ VE MHP SAYESİNDE SÜRE UZATILDI

Kendilerine tanınan sürenin geçen yıl dolduğunu kaydeden Koşar, belediye meclisinde AK Parti ve MHP’lilerin önergeleri ile bu sürenin 1 yıl uzatıldığını söyledi.

“’31 Mayıs’a kadar daireleri boşaltın’ diye tebligat aldık. CHP’li belediye Tunç Soyer bize ihanet etti, ‘Artık başının çaresine bak’ diyorlar. Olmamız mümkün değil.En kötü kiralık konut 6 bin 500 – 7 bin 500 civarında, geçim zor, işsizim, çocuğuma ben bakıyorum, birçok arkadaşım da aynı durumda.”

REZERV ALANINDAKİ REZERVLERDEN TALEP

Depremzedelerden Sadullah Özdemir de deprem korkusunu unuttuklarını ve bu kez evden kovulma korkusuyla yaşamaya başladıklarını ifade etti.

Yaşadıkları binaların ihale edilerek satışa çıkarıldığını ve 40 adedinin satıldığını anlatan Özdemir, ” 6 gün sonra bir müzayede daha var ve ikinci bloğu satıyorlar. Belediyeyi aradım, ‘gideceksin’ dediler. Dışarı çıkmasak ne olur diye sordum. ‘Polis ve zabıta eşliğinde gelip sizi çıkaracağız’ dediler. Devlete sarılmaktan başka elimizden bir şey gelmiyor. Rezerv alanındaki konutlardan bize hak verilirse çalışıp ödeyeceğiz, devletimiz bize sahip çıksın istiyoruz.dedi.

YENİ KONUT TAHSİSİ

Öte yandan depremzedeleri ziyaret eden AK Parti Gaziemir Belediye Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, konutların depremzedelere uygun koşullarda satılması yönündeki önerilerinin belediye meclisince reddedildiğini söyledi.

Tahliye kararının mağduriyetlere yol açtığını kaydeden Atmaca, ” Bu insanlar bu süreçte nasıl konut bulacaklar, nasıl taşınacaklar? Bunu karşılayacak maddi imkânları yok ve bu da büyük ıstıraplara neden oluyor. Tekirdağ Belediyesi de depremzedelerimiz için emsal teşkil etti. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi için satışların durdurulması gerekiyor.”dedi.

İGİAD: DEPREMDE KARDEŞLERİMİZE YARDIM ETMEK İMAN GÖREVİMİZDİR

Tüm bu gelişmelerin ardından Türkiye İktisadi Teşebbüs ve İş Etiği Derneği’nin sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapıldı.

İşte o yazı:

“Deprem bölgesinde depremzede olan kardeşlerimize yardım etmek ve yanlarında olmak bizim insani, vicdani ve dini görevimizdir.

Depremzedelerimizin dertlerine ortak olmak, acılarını paylaşmak kardeşliğimizin gereğidir.

Depremzedelerimizin ihtiyaçlarını karşılayamadıysak, zayıf düştüysek, hizmette kusurlarımız varsa bize hakkını versinler.”

“SEÇİMİ KAZANDIRLARSA NE YAPACAKLARINI KİM BİLİR”

Öte yandan AK Parti Çankırı’dan Ayrılan İzmir Milletvekili Ceyda Ayrılan da geçici olarak konutlarını terk etmek zorunda kalan depremzedelere yeni konut tahsis edeceklerini açıkladı.

Çankırı dedi ki:

“Bugün iktidar olma derdiyle iktidar koltuğuna yaklaşan bir partinin, yarın iktidar olma ihtimali söz konusu olduğunda milletimizi mağdur etmesini üzüntüyle izliyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi düne kadar, depremzedelerimize bedava konut vaadediyor.” Seçimi kazansalar kim bilir neler yapacaklar. Milletimiz bunlara gereken cevabı 28 Mayıs’ta sandıkta verecektir.”

“2,5 YIL ÜCRETSİZ AYIRILDI”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, 2020 yılında meydana gelen depremin ardından 1 yıldır belediye tarafından tahsis edilen sosyal konutlarda yaklaşık 3 yıldır ikamet eden depremzedelerin hayatını kaybettiği belirtildi. yıllar söz konusu değil.

Açıklamada, sürecin kademeli olarak 31 Mayıs 2023 tarihine kadar uzatıldığı belirtilirken şu ifadelere yer verildi:

“Bugün itibarıyla depremzedelere tahsis edilen 224 konuttan 95’i kendi iradeleriyle boşaltıldı, 129’u ise işgal altında. Soruşturmada 63 kişi depremde evini kaybetti, geri kalanı kiracı. deprem evlerinin yapım süresinin ve ekonomik şartların uzaması için tahsis süresi 3 defa 6 ay uzatılarak toplam 2,5 yıl bedelsiz tahsis edilmiştir.Bu süre zarfında elektrik, su, ısınma, internet konutların tüketim ve aidatları belediye tarafından ödendi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu