Ekonomi

Kosova’da Plastik Poşetleri Ortadan Kaldırma Projesi Başlıyor

Kosova Çevre, Mekansal Planlama ve Altyapı Bakanı Liburn Aliu, plastik poşetlerin neredeyse tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik projenin Mart 2024 itibarıyla ülkede uygulanmasına başlayacağını belirtti.

Basın toplantısında Aliu, konuyla ilgili idari talimatın Kosova hükümeti tarafından onaylandığını ve Bakanlığın projenin tasarımı için Alman hükümetinden yardım aldığını söyledi.

Böyle bir kararın plastik poşet ve şişeleri ortadan kaldırarak çevreye doğrudan etki yaratacağını belirten Aliu, şu ifadeleri kullandı:

“Sıfırdan 25 mikrona kadar plastik poşet üretimi yasaklanacağından, günümüzde kullanılan ve marketlerde satılan ince plastik poşetler de tamamen yasaklanacak, ancak sadece meyve için kullanılan 0-25 mikron arası sapsız poşetlere izin verilecek. 25 ve 50 mikron kullanımına izin verilecek ancak bunlarda üretici logosu bulunmayacak ve 5 kuruş ücret alınacak.”

Aliu, biyolojik olarak parçalanabilen plastik taşıma poşetlerinin üretimi, ithalatı ve satışının da yasaklanacağını kaydetti.

Plastik şişelere yönelik depozito iadesi sistemine ilişkin Aliu, plastik şişe ambalajı, alüminyum kutu ve cam şişe üreticileri, satıcıları ve ithalatçılarını kapsayacak bir sistemin kurulması gerektiğini vurguladı.

Ülkede yıllık plastik poşet kullanım oranının 2024 yılı sonuna kadar kişi başına 180 olması hedefleniyor.

Plastik şişeler ve torbalar gibi eserler Kosova’daki en büyük çevre kirleticilerinden biri olarak kabul ediliyor. Kosova’ya sadece bir yılda 6 bin tondan fazla plastik ürün ithal ediliyor.

camelihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu