Sağlık

Küresel medikal turizmin pazar büyüklüğü yıl sonunda 120 milyar dolara ulaşacak

Sağlık harcamaları, sağlık departmanının genel durumu ve medikal turizmin küresel ve iç pazardaki gelişim seyri hakkında ipuçları veren Küresel Sağlık Branşı ve Medikal Turizm Trendleri Raporu. 2023 baskısı yayınlandı. İlahiyat biliminin konusu olan raporda küresel medikal turizm pazar değerinin 2023 yılı sonunda 120 milyar dolara ulaşacağı iddia edilirken, medikal turizm fırsatlarını en iyi sunan ülkelere de yer veriliyor.

Küresel salgınla mücadele eden sağlık sektörünün mevcut durumuna ilişkin kapsamlı bilgiler sunan Küresel Sağlık Sektörü ve Medikal Turizm Trendleri 2023 raporu yayınlandı. Vergi, kontrol ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı Grant Thornton tarafından hazırlanan raporda, küresel ve yerel sağlık pazarındaki harcama istikrarı, sağlık departmanının genel durumu, medikal teknolojiler, sağlık sisteminin yapısı ve medikal turizm verileri bir araya getirildi. Dünya Bankası, Worldometer, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı gibi açık kaynaklardan elde edilen verilerden derlenen rapor, küresel salgın sonrası sağlık sektörünün mevcut görünümüne ışık tutuyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Grant Thornton Turquality ve Yönetim Danışmanlığı Lideri Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, “Sağlık metrikleri, harcamaları, sağlık sistemi altyapısı, sağlık sistemine erişilebilirlik ve medikal turizmin ana hatlarını incelediğimiz sağlık trendleri raporumuz, sağlığa yatırım yapmak isteyen firmalara, sağlık alanında çalışan profesyonellere ve akademiye yurt içi ve yurt dışı pazar panoraması sunuyor.” söz konusu.

Türkiye’deki hekim sayısı OECD ortalamasının neredeyse %50 altındadır.

Söz konusu raporun Sağlık Bölümüne Küresel Bakış – Sağlık Branşı Çalışanları bölümünde Türkiye’de ve dünyada hekim ve hemşire yoğunluğuna ilişkin çarpıcı bulgulara yer verildi. 2019 yılı verilerine göre OECD ülkeleri ortasında hekim yoğunluğunun yani bin kişiye düşen hekim sayısının en yüksek olduğu ülkenin 6 hekim ile Yunanistan olduğu görülürken, OECD ortalamasının ise yılda 4. Türkiye ise 2 doktorla bu ortalamanın %50 altında kaldı. Hemşire yoğunluğu açısından İsviçre Türkiye’nin yaklaşık 18 hemşire ile ilk sırayı aldığı bilgisi, OECD ortalaması olan yaklaşık 2 hemşire ile 9. %77’nin altında olduğunu ortaya koydu. Türkiye ise hastane sayısına göre sıralanan ülkeler arasında dokuzuncu sırada yer alıyor.

Doktor ve hemşire yoğunluğunun yüksek olmasının önlenebilir ölüm oranlarını ve bekleme sürelerini azalttığını vurgulayan Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, “Türkiye’de artan sağlık personeli göçü bu yoğunlukları olumsuz etkiliyor. Bu da doğal olarak önlenebilir ölüm oranlarının ve bekleme sürelerinin artmasına neden oluyor. işlem bekleme süreleri.”

türkiye kalp hastalıkları en yaygın olanlarıdır

Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel bilgilerine göre iskemik kalp hastalığı, yaklaşık 9 milyon ölümle dünya çapında en yaygın ölüm nedenleri arasında yer almakta, bunu inme ve KOAH izlemektedir. Kronik hastalıklara bağlı ölümlerde başı 17,86 milyon ile kalp ve damar hastalıkları aldı. DALY indeksine göre 2021 yılında Türkiye’de en sık görülen hastalık %22 ile kalp hastalığı olurken, %13 ile bronş, akciğer kanseri ve felç ikinci sırada yer aldı. hastalıklar. Bu hastalıkları %9 ile KOAH, depresyon ve sırt ve bel ağrısı izledi. Öte yandan 2020 yılı verileri, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) içinde en yüksek sağlık harcaması yapılan ülkenin %18,8 ile ABD olduğunu ortaya koydu. türkiye GSYİH’da %4,6 Sağlığa harcanan para miktarı belirlendi.

Gelişmiş ülkelerde kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin azalma eğiliminde olduğuna dikkat çeken Dr. Murat Hatipağaoğlu, türkiye Türkiye’de kardiyovasküler hastalık oranlarının yüksek olması, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı gibi faktörlerle açıklanabilir.

Asya-Pasifik bölgesi medikal turizme damgasını vuracak

Küresel Sağlık Sektörü ve Medikal Turizm Trendleri başlıklı raporda, küresel sağlık ve medikal turizm trendlerine de yer verildi. Küresel medikal turizm pazarının piyasa değerinin 2022 yılında 97 milyar doları aştığı kaydedilirken, önümüzdeki yıllarda bu sektördeki en büyük büyümenin Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Medikal Turizm Endeksi Türkiye tarafından sağlanan bilgilerden yapılan analizde dünya çapında medikal turizm için ilk 5 destinasyon ülkesi sıralaması Kanada, Singapur, Japonya, İspanya ve Birleşik Krallık şeklindedir. Estetik, göz, diş, ortopedi, obezite, onkoloji ve doğurganlık tedavileri Türkiye’ye gelen medikal turizm hastalarının en sık tercih ettiği tedaviler oldu.

Raporun sektöre faydalı olmasını diliyoruz.”

Medikal turizmde hasta hareketlerinin doktor, aile veya arkadaş tavsiyesi, sigorta kapsamı, destinasyona yakınlık, kültürel benzerlikler, tedavinin kapanması gibi birçok faktörden etkilendiğini kaydeden Granth Thornton Turquality ve İdari Danışmanlık Lideri Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu konuşmasını sonlandırdı. şu kelimelerle değerlendirmeler:

“Ülkemizi listelediğimiz alanlarda değerli destinasyonlardan biri haline getiren faktör elbette hastaların kaliteli hizmeti yaşadıkları ülkeye göre daha uygun fiyatlara alabilmeleri. kalifiye eleman, ileri teknoloji ekipman ve özellikle onkolojik tedavi merkezleri açısından bölgesinde bulunan bir ülkedir. Global arenada diğer tedavilerde yıldızının parlamasını beraberinde getirmektedir.

1986 yılından bu yana faaliyet gösteren ve uzmanlık alanlarındaki engin deneyimleri ile öne çıkan yaklaşık 250 kişilik bir grup ile müşterilerine bağımsız denetim, vergi, muhasebe ve danışmanlık hizmetleri sunan Grant Thornton Türkiye olarak, trendin artmasını diliyoruz. yayınladığımız rapor sağlık ve medikal turizm sektörlerinde çalışan tüm profesyonellere faydalı olacaktır. Biz diliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu