Haber

Pakistan MİLGEM Projesi’nin son gemisi PNS TARIK su ile buluştu

Pakistan MİLGEM Projesi’nin dördüncü ve son gemisi PNS TARQ, Karaçi Tersanesi’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Pakistan Başbakanı Shahbaz Sharif’in katıldığı törenle denize indirildi.

Yılmaz, Pakistan MİLGEM Projesi’nin dördüncü gemisi PNS TARIK’ın Karaçi Tersanesi’nde düzenlenen açılış törenine Pakistan Başbakanı Sharif, bazı Pakistanlı bakanlar ve diğer yetkililerle katıldı.

Yılmaz, törende yaptığı konuşmasına, koalisyon hükümetinin ortaklarından İslami Ulema Partisi’nin Pakistan’ın Hayber Pakhtunkhwa eyaletinde 30 Temmuz’da düzenlediği kongreyi hedef alan terör saldırısını kınayarak başladı ve her türlü oluşuma karşı olduklarını söyledi. ülkeler arasında barış, güven ve istikrarı amaçlayan terörizmdir.

Katılımcılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileten Yılmaz, 2018 yılından bu yana Türkiye-Pakistan iş birliğinde yürütülen bu önemli projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Pakistan ve Pakistanlıların Türk milleti nazarında müstesna bir yere sahip olduğuna işaret eden Yılmaz, Türkiye ve Pakistan’ın yüzyıllar öncesine dayanan derin tarihi ve kültürel bağlarla çevrili iki ülke olduğunu vurguladı.

Tarih boyunca iki ülke ve halkının özellikle zor zamanlarda dayanışmasının ve birbirini güçlendirmesinin emsalsiz olduğunu vurgulayan Pakistan hükümeti ve halkı, 2022 yılında yaşanan sel felaketlerinde olduğu gibi Pakistan’ın da yardımına koşmuştur. Şubat ayında Pakistan hükümeti ve halkı. Deprem felaketinden sonra da hiç çekinmeden tüm imkanlarıyla eşsiz bir dayanışma gösterdiğini ifade etti.

“Pakistan halkının çektiği acıların ve bedelinin farkındayız”

Türkiye ve Pakistan’ın stratejik bir vizyonla dostluklarına ve potansiyellerine uygun bir biçimde dayanışmalarını her geçen gün geliştirip derinleştirdiklerini vurgulayan Yılmaz, savunma sanayinin bu vizyonun en değerli ayaklarından birini oluşturduğunu kaydetti.

Yılmaz, korvet üretiminin yanı sıra denizaltı modernizasyonu, eğitim uçağı ve helikopter satışına kadar uzanan savunma alanındaki işbirliklerinin, giderek kırılganlaşan küresel güvenlik ortamında daha da değerli hale geldiğini söyledi.

“Pakistan, dünyanın en kritik noktalarından biri olan Güney Asya’da stratejik bir konuma sahip. Türkiye gibi Pakistan da, yakında sona erecek olan istikrarsızlık nedeniyle terör gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıya. Biliyoruz ki Pakistanlı kardeşlerimiz terör örgütlerinin saldırıları başta olmak üzere pek çok tehditle aynı anda mücadele etmek zorunda kalıyor.Yaşadığı acıların ve ödediği bedelin farkındayız.”

Türkiye’nin özellikle son dönemde savunma kapasitesindeki atılımlar sayesinde bölgesinde önemli bir küresel aktör haline geldiğini, savunma sanayiinde dışa bağımlılığının 20 yıl gibi kısa bir sürede yüzde 80’den yüzde 20’ye düştüğünü belirten Yılmaz, şunları kaydetti: 2002’de 62 olan savunma projesi sayısının bugün 850’yi aştığını, ihale sürecindekiler de dahil 2002’de 5,5 milyar dolar olan savunma projelerinin hacminin 90 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

2023’ün ilk yarısında savunma sanayi ihracatının 2,4 milyar dolara yükseldiğini, yılsonunda bu rakamın 6 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini anlatan Yılmaz, tüm bu gelişmeler sayesinde Türk gemi inşa bölümünün de aynı başarıyı yakaladığını kaydetti. son 20 yılda arttı.

“Tecrübemizi ve teknolojimizi dostlarımızla paylaşmaya her zaman hazırız”

Türkiye’nin şu anda savaş gemisini inşa eden 10 ülkenin ortasında yer aldığına dikkati çeken Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye kendi ihtiyacının ötesinde dünyanın birçok gelişmiş ülkesine de gemi inşa ediyor. Savunma alanında geliştirdiğimiz kapasite sayesinde içinde bulunduğumuz süreçleri kimsenin müdahalesine ihtiyaç duymadan yönetebiliyoruz. “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milli savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına katkımızın artacağına inanıyoruz. Savunma sanayinde kazandığımız bilgi, birikim ve teknolojimizi dostlarımızla paylaşmaya her zaman hazırız. Pakistan ile ortak projelerimiz bu yaklaşımın hoş bir tezahürüdür.”

Pakistan’ın kardeşlik yasası gereği askeri altyapısının güçlendirilmesi çalışmalarına katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirten Yılmaz, Pakistan Deniz Kuvvetleri için dört adet MİLGEM sınıfı korvetin inşa projesinin herhangi bir aksama olmadan belirlenen program dahilinde devam etmesini sağladıklarını ifade etti. gecikme.

İkisi Pakistan’da, ikisi Türkiye’de inşa edilen gemilerin inşa süreçlerinin birer birer tamamlandığını anlatan Yılmaz, 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pakistan Cumhurbaşkanı ile İstanbul’da BABUR korvetinin denize indirme törenine katıldığını söyledi. Arif Alvi, Mayıs 2022’de BADR korvetinin Karaçi’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüntülü mesaj attığı bir törenle denize indirildiğini, geçen yıl Kasım ayında ise KHAIBAR korvetinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle İstanbul’da denize indirildiğini hatırlattı. ve Pakistan Başbakanı Shahbaz Sharif.

Pakistan MİLGEM projesinin dördüncü ve son korveti TARIK’ın bugün Karaçi’de denize indirilmesi törenine tanıklık etmekten büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Yılmaz, bu 4 geminin Türk savunma sanayisinin geliştirdiği en modern silah ve sensör sistemleriyle donatıldığını söyledi.

“Daha büyük işbirliklerinin habercisi olarak görüyoruz”

Hava savunmasından denizaltı savunmasına kadar her türlü askeri görevi icra edebilen bu 4 geminin teslimatlarının 6 aylık aralıklarla yapılacağını ve çok yakında ilk teslimatların başlayacağını anlatan Yılmaz, “Üstün teknolojileri sayesinde. İlki bu yıl olmak üzere tüm gemiler planlanan tarihlerde Pakistan Deniz Kuvvetlerine teslim edilecek.Oyunun kurallarını değiştirecek şekilde başarılı görevler üstleneceklerine yürekten inanıyorum.Pakistan MİLGEM’i görüyoruz. Savunma sanayi alanındaki birikimlerimizi dostlarımızla paylaşma isteğimizin bir göstergesi olan proje, daha büyük işbirliklerinin habercisi.” dedi.

Pakistan ile savunma sanayi alanında helikopter ve uçak başta olmak üzere birçok farklı alanda iş birliğini sürdürdüklerini belirten Yılmaz, bu projelerin adım adım hayata geçirilmesinin iki ülke arasındaki dostluğu güçlendireceğini ve pekişeceğini kaydetti.

Yılmaz, Türkiye ile Pakistan arasındaki savunma iş birliğinin pekişmesinin ulusal çıkarların örtüştüğünün bir işareti olduğunu söyledi.

MİLGEM Projesi’nde emeği geçen tüm yetkililere ve paydaşlara Cumhurbaşkanı Erdoğan adına teşekkür eden Yılmaz, konuşmasının sonunda projede emeği geçen Türkiye ve Pakistan’dan gelen işçi, teknisyen ve mühendisleri tebrik ederek, “İşte bu böyledir. Türkiye ile Pakistan arasındaki köklü bağların en somut örneklerinden biri.Projenin hayırlı olmasını diliyorum.TARIK korvetinin denizi sakin, pruvası açık olsun.Yaşasın Pakistan-Türkiye dostluğu.” sözünü kullandı.

törenden notlar

Türkiye ve Pakistan milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende Kuran-ı Kerim okundu.

Namazın ardından Pakistan MİLGEM Projesi’nin dördüncü gemisi PNS TARQ denize indirildi.

Konuşmaların ardından Pakistan Deniz Kuvvetleri yetkilileri tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Pakistan Başbakanı Şerif’e geminin maketi takdim edildi. Yılmaz ve Şerif’in katılımıyla sertifika imzalandı, ardından aile fotoğrafı çekilerek erdem defteri imzalandı.

Öte yandan törenin ardından Yılmaz ve Şerif başkanlığında heyetler arasında görüşme gerçekleştirildi.

hizan-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu